Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2015 23:29 - Европейска гражданска инициатива срещу TTIP - Защо?
Автор: spiritactivists Категория: Новини   
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2015 23:38


image 
 Зад закрити врати, в дълбока секретност, САЩ и ЕС кроят търговско споразумение наречено Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Еврокомисията е дала мандат за сделка, която заобикаля волята на гражданите и поставя тайни арбитражни трибунали над националните закони. За наш срам, нашите правителства подкрепят безрезервно договор, чието съдържание дори не знаят.

Опасенията, базирани на ефектите от други подобни споразумения, са че с ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качество на храните; ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве, включително съдържащи ГМО; ще се преодолее отхвърлянето на споразумението за авторските права АКТА, извършено от европейските правителства под бурния натиск на гражданите; ще загуби значение мораториумът върху фракинга.


Заедно с Европа, ние – граждани, еколози, потребители, синдикални членове, предприемачи, лекари, журналисти и др. можем да победим този опит на големите корпорации да заграбят власт. 

ЗА чиста вода и природа без ФРАКИНГ!

ФРАКИНГЪТ e доказано пагубна за природата и хората технология, която се прилага от големите нефто- и газодобивни компании, единствено само с цел техните печалби. Поради тази причина на много места по света тя вече е забранена. 

През 2012 г. България също прие ЗАБРАНА срещу проучването и добива на газ чрез фракинг, която на хартия забранява използването на всички неконвенционални технологии за проучване и добив на нефт и газ, но на практика не може да бъде приложена, тъй като все още няма:
  • закон и подзаконова нормативна база,
  • няма мониторинг,
  • няма методология по която да се извършват проверките,
  • няма кадри които да знаят какво и как проверяват, нито познават опасностите,
  • няма техника за извършване на контрол върху сондажи нито в МИЕ, нито в МОСВ!

Благодарение на неуредената нормативна база и пропуските в законодателството, у нас вече има многобройни разрешителни за проучване на нефт и газ, на компании, които обявяват, че ще работят с технологии, които не са забранени, но с които на практика не биха могли да извършат проучванията и добива си - Овъргаз, Парк Плейс Енерджи, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ, Тотал, ОМВ, Репсол и др.

Така на практика, тези компании могат абсолютно безнаказано да нарушават Забраната без да има компетентен контролен орган, който да констатира това нарушение.

Ето защо настояваме за незабавно прекратяване на договорите сключени от МИЕ и анулиране на разрешенията дадени от МОСВ на фирмите, които е технологично невъзможно да работят без да приложат забранена технология!

ВКЛЮЧИ СЕ И ТИ!
Нека отстоим правото си на демократично общество и чиста природа, като не позволим на интересите на частния корпоративен капитал да застават над закона и над нашите граждански права!


Действайте докато имате свободата да го направите. Не можем да ви дадем обещанието, че подкрепяйки каузата ни ще получите нещо в замяна освен шанса да подкрепите и самите себе си. Не можем да ви обещаем, че TTIP ще бъде спрян. Но призовавам всички, да бъдат активни докато има време. 

Линк към петицията с/у TTIPhttp://solidbul.eu/?p=3015
 
Статии по темата:



Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spiritactivists
Категория: Новини
Прочетен: 3794
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031